Екскурзия по Южното Черноморие

ПАЗАРДЖИК БУРГАС –ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ-РАВАДИНОВО-СОЗОПОЛ-УСТИЕТО НА РОПОТАМО- БЕГЛИКТАШ- БЪЛГАРИ – ЦАРЕВО- РЕЗОВО- УСТИЕТО НА ВЕЛЕКА-СИЛИСТАР-ПАЗАРДЖИК

от 25 до 28 август 2022

4 дни/3 нощувки
ПРОМО ЦЕНА: 245 лв на човек

Първи ден: Отпътуване от Пазарджик в 5.00 ч. Пристигане в Бургас-втория по големина черноморски град в България. Посещение на фестивала на пясъчните фигури, който се организира традиционно от Община Бургас през летните месеци. От Морска гара Бургас се качваме на кораб-катамаран  до остров Света Анастасия(около 40 мин.). Бургаският залив е най-големият на българското черноморско крайбрежие с широчина 41 км. В акваторията на бургаския залив се намира единственият обитаем остров по българското Черноморие – Света Анастасия, разположен между нос Чукаля и нос Атия.  Островът се е появил след изригването на вулкан, а в резултат на бурите и морските вълни са се появили причудливи скални образувания – Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето. Престоят на острова е 2 часа с възможност  за посещение на манастира „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)”, който  е единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни. Най-ранните данни за съществуването на обителта са от XV век. Манастирската църква, носеща името „Успение Богородично“, е  със забележителният дървен иконостас от 1802 г . Църковната обител просъществува до 1923 година, когато манастирът е превърнат в затвор. Днес в манастира се помещава музейната сбирка, която пресъздава богатата история на острова. На островът може да се посети и фарът, който бил изграден от френска компания през 1889 г. на 40 метра над морското равнище и при добро време светлината му се виждала от 10 мили. Разходката продължава от Бургас към Равадиново, където ще посетим приказния замък „Влюбен във вятъра”. Целият комплекс, който се състои от дворец, красив парк с езеро, винарска изба и множество фонтани, е една уникална атракция и е включен в 100-те национални обекта. Отпътуване за Созопол, разположен на няколко малки полуострова в южната част на Бургаския залив. Наследник  на гръцката    колония Аполония,  градът се развива като важен търговски и църковен в древността. Със своето културно-историческо минало, със запазената си архитектура от 18 – 19 век, своите плажове и ежегодните празници на изкуствата „Аполония“ Созопол привлича днес множество туристи. Настаняване в хотел и възможност за плаж. Възможност за посещение на Историческия музей в града, църквата Свети Кирил и Методий, където се съхраняват мощите на Свети Йоан Кръстител, както и на старата част на града, която е архитектурен и археологически резерват. Нощувка.

Втори ден: Закуска. Отпътуване за резерват Ропотамо. От пристанa на реката започва едночасова разходка сред красивата  природа на Резерват Ропотамо. Тя ще ни докосне до удивителното сливане на реката с Черно море-устието на река Ропотамо. Природния комплекс „Ропотамо“ съчетава разнообразни природни дадености, скалисти брегове, пясъчни дюни, лонгозни гори и заблатени територии. В резерватът расте и ценния морски пелин, който служи за производството на различни медикаменти срещу паразити. Могат да се наблюдават и водна линия и блатна тръстика. Отпътуване за Бегликташ. Бегликташ  е разположен близо до гр. Приморско  в полите на планината Странджа. Обектът представлява естествен скален ансамбъл от големи каменни  блокове с различни размери и форма и е едно от най-големите праисторически мегалитни светилища на територията на България. Пешеходен преход около 20 мин. в едната посока. Отпътуване за странджанското село Българи, известно с нестинарските обичаи. Смята се ,че жителите му са преки наследници на прабългарски войници, заселени от първите ханове за охрана на южната българо-византийската граница. Посещение на църквата Свети Свети Константин и Елена,която е със статут на паметник на културата във връзка с обичая нестинарство, а селото е със статут на фолклорен резерват. Отпътуване за Царево. Настаняване в хотел и възможност за плаж. Нощувка.

Трети ден: Закуска. Отпътуване за най-южната точка на нашето Черноморие-Резово. В околностите на селото има многобройни следи от рударска дейност и останки от антични постройки. Наблизо е разположен тракийски могилен некропол. Отпътуване за устието на река Велека. То се намира до село Синеморец в границите на Природен парк „Странджа“ – в най-югоизточните части на България. Река Велека тръгва от карстов извор в Турция и продължава през България. В реката има над 30 вида сладководни риби. Растения с особено значение за района на река Велека са защитените водни лилии и блатно кокиче. По бреговете на реката се срещат още елша и бамбук. Тук природата е съхранила своята красота и уникален ландшафт. В поречието на Велека се намират резерватите „Силкосия” и „Узунбоджак”. Възможност за разходки по реката с лодки на устието на реката. Самото село Синеморец е най-южната населена точка на Българското Черноморие. От него тръгва и екопътека „Велека”, която достига по поречието на реката до село Бродилово – друго  нестинарско село в Странджа. Преходът е около 6 часа. Възможност за плаж на един от най-красивите заливи по нашето Черноморие-Силистар.  Разположен е в едноименната защитена местност, която пък е включена в територията на природен парк Странджа. Районът е обявен за защитена местност през 1992 г. и поради тази причина не е застроен, както повечето плажове по морето. В местността Силистар живеят редица защитени животински видове като лешояд и черен щъркел. Силистар е запазил своето очарование и естествена красота и е  уникално място за плажуване. Отпътуване за Царево. Нощувка.

Четвърти ден: Закуска. Свободно време за плаж. Възможност за посещение на постоянна експозиция в центъра на града на кораба „Горянин“, както и негов макет. Корабът „Горянин“ е най-големият кораб с дървен корпус, построен в България и е дело на Корабостроителницата в гр.Царево. Отпътуване за Бургас. Свободно време за разходка в центъра на града и по желание посещение на музеите в града. Отпътуване за тракийския град Кабиле, построен край светилището на богинята Кибела- Зайчин връх. Отпътуване за Пазарджик.

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен автобус
  • 3 нощувки
  • Медицинска застраховка
  • Водач от агенцията

Цената не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти
  • Изхранвания извън посочените
  • Разходи от личен характер

Условия за резервация:

  • депозит 30% от пакетната цена
  • доплащане – до 10 дни преди отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туристи
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 5 дни преди началната дата.

Разгледай повече