Тайните на Югоизточна България

ПАЗАРДЖИК- СВИЛЕНГРАД-КРЕПОСТ БУКЕЛОН-УСТРЕМСКИ МАНАСТИР-ЕЛХОВО-ТОПОЛОВГРАД-СЛЪНЧЕВОТО СВЕТИЛИЩЕ ТРАКИЙСКИ ДОЛМЕНИ КРАЙ СЕЛО ХЛЯБОВО – ПАЗАРДЖИК

26 и 27 март 2022
 2 дни/1 нощувка
Цена: 90 лв на човек

ПЪРВИ ДЕН Отпътуване от Пазарджик в 6.00ч.  Пристигане във Свиленград и разглеждане на грандиозният каменен мост. Мостът на Мустафа паша е изграден през 1529 година на река Марица. Той е една от емблемите на Свиленград. Дължината на моста е 300 метра, а широчината му е 6 метра. По желание посещение на Историческия музей, който разполага с три експозиционни зали и ни запознава с богатството на история, археология и културни забележителности в района. Отпътуване за крепост Букелон.
Крепостта Букелон (среща се още като „Вукелон“) се намира край село Маточина. Разположена е на висок хълм в северния край на селото и е опасвала цялото било със своите 150 метра дължина и 60 метра широчина. От крепостта гледката е внушителна и величествена, стигаща до град Одрин. Самата крепост е с формата на кръст. Легендата разказва, че императорът е прекарал първата си нощ като затворник в тази крепост, като поради това, крепостта е известна още като Балдуиновата кула сред местните хора.
Крепостта Букелон е включена в списъка със 100-те национални туристически обекта на България. Отпътуване за Устремския манастир Света Троица. Името му се споменава в османски документи от 15 в., но първите сигурни данни за съществуването му са свързани с името на Христо войвода. Манастирът служел за убежище на хайдутите. В началото на 20 век, в манастира се установяват монахини, които го обновяват и понастоящем е действащ женски манастир  и е един от най-големият в  Странджанско-Сакарския край. Отпътуване за Елхово. Настаняване в хотел. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН Закуска. Разходка в град Елхово. Градът е разположен на брега на река Тунджа в югоизточната част на Тракийската низина между Странджа и Сакар сред плодородно поле. Разглеждане на етнографския музей, който е от 100-те национални обекта. Представя разнообразното етнографско наследство на община Елхово и на голяма част от Странджанско-Сакарския край. Изложени са и образци на дърворезбеното и иконописното изкуство от XIX век, дело на самобитни местни майстори от Странджанската художествена школа. Отпътуване за Тополовград, разположен на северния склон на Сакар планина. Кратка разходка в центъра на града и отпътуване за слънчевото светилище. Обектът, приеман от археолози като светилище, носи името на древната тракийска крепост Палеокастро. В самата крепост се издигат високи скали, които образуват на върховете си верига от зъбери, обърнати с едната си дълга страна към изток към изгряващото слънце. По всички повърхности на тази страна има 150 дискове изработени древните  траки. Пешеходен преход общо около 1 ч. Отпътуване за друг интересен обект край село Хлябово – тракийските долмени. Долмените (дол – маса и мен – камък) са първите представители на монументалната погребална архитектура по българските земи. Разпространени са основно на територията на област Хасково в планините Странджа, Сакар и Източни Родопи. Преходът до тях е по маркирана пътека (около 2 ч.). В района на село Хлябово има открити около 100 долмена, но един от тях е най-добре запазеният долмен на територията на Югоизточна Европа. Мегалитният обект е датиран към ранната Желязна епоха (около 1050 – 500 г. пр. Хр). Отпътуване за Пазарджик.

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен автобус
  • 1 нощувка със закуска
  • Медицинска застраховка
  • Водач от агенцията

Цената не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти
  • Изхранвания извън посочените
  • Разходи от личен характер

Условия за резервация:

  • депозит 30% от пакетната цена
  • доплащане – до 15 дни преди отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туристи
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 5 дни преди началната дата

Разгледай повече