Русе, Шумен – Уникална програма!

    ПАЗАРДЖИК- ЧЕРВЕН-ИВАНОВИ СКАЛНИ ЦЪРКВИ-БЕСАРБОВСКИ СКАЛЕН МАНАСТИР-РУСЕ-ДЕМИР БАБА ТЕКЕ-СВЕЩАРСКА ГРОБНИЦА-АБРИТУС-ШУМЕН-МАДАРСКИ КОННИК-ПЛИСКА-ПРЕСЛАВ-ПАЗАРДЖИК 

07-9 юни 2024, 13-15 септември 2024 

3 дни/ 2 нощувки

*От Пазарджик, Стамболийски, Пловдив. От всеки друг местен регион при минимум 8 човека срещу доплащане*

ПРОМО ЦЕНА: 235 лв на човек

Първи ден Отпътуване от Пазарджик в 5.00 ч. от спирката до новата Била (старата автогара).Отпътуване от Пловдив в 05:40 ч. Пристигане в Средновековният град-крепост Червен,  който се намира в границите на природния парк Русенски Лом  и ще присъстваме на Средновековния фестивал там. Червен бил един от най-големите военно-административни,  стопански и църковно-културни центрове на Второто българско царство и важна пътна спирка по пътищата от река Дунав към вътрешността на страната. Станал също и седалище на Червенската митрополия. При археологически проучвания в района са разкрити замък, крепостни стени с наблюдателни кули, подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществено-административни сгради, много жилища. Отпътуване за Иванови скални църкви, които също са в границите на Природен парк „Русенски Лом”. Посещение на църквата „Св. Богородица”, чийто стенописи са световноизвестни. Изключителните им художествени качества са причината за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. Отпътуване за Бесарбовски скален манастир. Посещение на манастира, който е единственият действащ скален манастир в България. Отпътуване за Русе- малката Виена. Разходка в центъра на града с посещение на Пантеона на възрожденците, музеят на градския бит (къщата на Калиопа), къщата на Захари Стоянов, Доходното здание, католическата църква, митрополитската църква от 17 век. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

Втори ден Закуска. Отпътуване за Демир баба теке. Намира в границите на историко-археологическия резерват „Сборяново”, който представлява уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност. Текето (гробница) се почита от алианите. Мястото, на което е построено, е почитано от племена и народи повече от 2000 г. Християните също почитат мястото. Отпътуване за Свещарска гробница, която също се намира в резерват „Сборяново”. Построена е през ІІІ в. пр. Хр. и представлява уникален паметник на тракийската гробищна архитектура. Благодарение на забележителната си архитектура и художествена си украса Свещарската гробница е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.  Отпътуване за Разград. Посещение на археологическия резерват Абритус. Градът е населяван от разнообразни култури: римляни, траки, гърци и др. В града и около него са открити паметници, свързани с духовната култура на живялото тук население: посветителни надписи, оброчни плочки, бронзови плочки . Самият град е обявен за археологически резерват. Отпътуване за Шумен. Посещение на Шуменска крепост. Крепостта е била важна твърдина изиграла значителна роля в българската история. Същата е представена като музей на открито. В резервата е уредена експозиция, в която с оригинални материали е проследена най старата история на гр. Шумен. Посещение на Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“. Намира се на Шуменско плато високо над града.  Открит е през 1981 година.  По художествен начин представя българската история  от 681 година до края на десети век. Посещение на Томбул джамия- един от 100-те национални обекта с оригинална архитектура и стенописи. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

Трети ден  Закуска. Отпътуване за Мадарски конник. Мадарският конник представлява изсечен в скала средновековен барелеф. Обявен е за паметник на световно културно наследство от ЮНЕСКО. Изсечен е на 23 метра височина в отвесна скала. Върху него са изобразени: конник, куче, лъв и орел. Има и надписи на гръцки език. Отпътуване за Плиска. Плиска е първата столица на България и люлката на днешната българска държава. От основаването на българската държава през 681 г. от хан Аспарух до 893 г. Плиска е освен столица и един от най-големите и богати градове в Европа и света. Тя е забележителна с архитектурата си, която българите носят от своите предишни поселения. Посещение на музея и архитектурния резерват. Отпътуване за Преслав, градът известен като средище на духовен и книжовен живот, свързва се със славянската писменост и със Златния век на българите по време на управлението на цар Симеон. Посещение  на  Археологическия музей във Велики Преслав, където се намират шедьоврите на древните майстори – рисувана керамика, накити, оръжия, всички значими паметници от времето на средновековния Преслав, сред които накитите от Преславското златно съкровище, керамичният иконостас от дворцовия манастир, копие на монументалната икона на Св. Теодор. Посещение и на Националния историко-археологически резерват Велики Преслав, където са останките на многобройните църкви, манастири, работилници, ателиета и дворци.  Отпътуване за Пазарджик. Пристигане вечерта.

Цената включва:
  • Транспорт с комфортен автобус
  • 2 Нощувки със закуски
  • Медицинска застраховка за лица до 69г.
  • Водач от агенцията
Цената не включва:
  • Входни такси за посещаваните обекти
  • Изхранвания извън посочените
  • Разходи от личен характер
  • Медицинска застраховка за лица над 69г-6лв
Условия за резервация:
  • Аванс в размер на 50% от общата сума
  • Пълно плащане до 15 дни преди датата на отпътуване

При неспазване на часовете за посещение и отпътуване от туристите, фирмата не носи отговорност !!!

Разгледай повече