Природен парк Русенски Лом и старите български столици

ПАЗАРДЖИК- ЧЕРВЕН-ПРИРОДЕН ПАРК РУСЕНСКИ ЛОМ- РУСЕ – СВЕЩАРСКА ГРОБНИЦА-ДЕМИР БАБА ТЕКЕ-АБРИТУС-ШУМЕН-МАДАРА-ПЛИСКА-ПРЕСЛАВ-ПАЗАРДЖИК

07-09 юни 2024

3 дни/2 нощувка
Цена: 235 лв на човек

Първи ден: Отпътуване от Пазарджик в 5.00ч. Пристигане в Средновековният град-крепост Червен, който се намира в границите на природния парк Русенски Лом. Станалият вече традиция, Средновековния фестивал „Червен“ ще се проведе тази година в края на май в средновековния български град край с.Червен. Идеята на фестивала е да пресъздаде и покаже на повече хора бита, живота, занаятите и военното дело на предците ни от Второто българско царство. Бойният лагер ще бъде изключително автентичен. Участниците в „Червен“ наистина ще живеят в миналото, непознавайки съвременни дрехи, аксесоари и устройства. Изпитайте средновековната романтика в крепостта Червен край Русе. Червен бил един от най-големите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове на Второто българско царство и важна пътна спирка по пътищата от река Дунав към вътрешността на страната. Станал също и седалище на Червенската митрополия. При археологически проучвания в района са разкрити замък, крепостни стени с наблюдателни кули, подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществено-административни сгради, много жилища. Отпътуване за Иванови скални църкви, които също са в границите на Природен парк „Русенски Лом”. Посещение на църквата „Св. Богородица”, чийто стенописи са световноизвестни. Изключителните им художествени качества са причината за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. Отпътуване за Бесарбовски скален манастир. Посещение на единственият действащ скален манастир в България. Отпътуване за Русе – малката Виена. Пешеходна обиколка в центъра на града: Пантеона на възрожденците, музеят на градския бит(къщата на Калиопа), къщата на Захари Стоянов, Доходното здание, католическата църква, митрополитската църква от 17 век. Свободно време. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

Втори ден: Отпътуване за Демир баба теке. Намира се в границите на историко-археологическия резерват „Сборяново”, който представлява уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност. Текето (гробница) се почита от алианите. Мястото, на което е построено, е почитано от племена и народи повече от 2000 г. Християните също почитат мястото. Отпътуване за Свещарска гробница, намираща се в резерват „Сборяново”. Построена е през ІІІ в. пр. Хр. и представлява уникален паметник на тракийската гробищна архитектура. Благодарение на забележителната си архитектура и художествена си украса Свещарската гробница е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Отпътуване за Разград. Посещение на археологическия резерват Абритус. Градът е населяван от разнообразни култури: римляни, траки, гърци и др. В града и около него са открити паметници, свързани с духовната култура на живялото тук население: посветителни надписи, оброчни плочки, бронзови плочки. Самият град е обявен за археологически резерват. Отпътуване за Шумен. Посещение на Шуменска крепост. Крепостта е била важна твърдина изиграла значителна роля в българската история. Същата е представена като музей на открито. В резервата е уредена експозиция, в която с оригинални материали е проследена най старата история на гр. Шумен. Посещение на Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“. Намира се на Шуменско плато високо над града. Открит е през 1981 година. По художествен начин представя българската история от 681 година до края на десети век.
Посещение на Томбул джамия- един от 100-те национални обекта с оригинална архитектура и стенописи. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

Трети ден: Закуска.Отпътуване за Мадарски конник. Мадарският конник представлява изсечен в скала средновековен барелеф. Обявен е за паметник на световно културно наследство от ЮНЕСКО. Изсечен е на 23 метра височина в отвесна скала. Върху него са изобразени: конник, куче, лъв и орел. Има и надписи на гръцки език. Отпътуване за Плиска. Плиска е първата столица на България и люлката на днешната българска държава. От основаването на българската държава през 681 г. от хан Аспарух до 893 г. Плиска е освен столица и един от най-големите и богати градове в Европа и света. Тя е забележителна с архитектурата си, която българите носят от своите предишни поселения. Посещение на музея и архитектурния резерват. Отпътуване за Преслав, градът известен като средище на духовен и книжовен живот, свързва се със славянската писменост и със Златния век на българите по време на управлението на цар Симеон. Посещение  на  Археологическия музей във Велики Преслав, където се намират шедьоврите на древните майстори – рисувана керамика, накити, оръжия, всички значими паметници от времето на средновековния Преслав, сред които накитите от Преславското златно съкровище, керамичният иконостас от дворцовия манастир, копие на монументалната икона на Св. Теодор. Посещение и на Националния историко-археологически резерват Велики Преслав, където са останките на многобройните църкви, манастири, работилници, ателиета и дворци.  Отпътуване за Пазарджик. Пристигане вечерта.

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен автобус
  • 2 Нощувки със закуски в хотел 2*/3*
  • Медицинска застраховка
  • Водач от агенцията

Цената не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти
  • Изхранвания извън посочените
  • Разходи от личен характер
  • Доплащане на медицинска застраховка за лица над 69г. – 6лв.

Условия за резервация:

  • депозит 30% от пакетната цена
  • доплащане – до 15 дни преди отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туристи
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началната дата.

При неспазване на часовете за посещение и отпътуване от туристите, фирмата не носи отговорност !!!

Разгледай повече