Великден в Охрид и Албания

Пазарджик-Скопие-Охрид-Маврово- Тирана – Пазарджик
03- 06 май 2024г.
4 дни / 3 нощувки
Цена:… лв на човек

ПЪРВИ ДЕН Отпътуване в 03:30 от Пазарджик от спирката до новата Била (старата автогара). Преминаване през граничните пунктове при Гюешево и Деве Баир. Посещение на столицата Скопие, пешеходна разходка в обновения център. Възможност за разглеждане на църквата „Свети Спас“ с гроба на Гоце Делчев, Скопската чаршия, средновековната крепост. Отпътуване за град Струга, разположен на северния край на Охридското езеро. Разглеждане на града: къщата на братя Миладинови, изтичането на река Църни Дрим от Охридското езеро.Посещение на манастира „Св. Богородица Калишка” в местността Калище. Там е запазена старата скална част на манастира от 14 в. и изградена нова част към манастирския комплекс, в която се съхранява чудотворна икона, известна като „Черната Св. Богородица”. Отпътуване за Охрид. Настаняване в семеен хотел в центъра. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН Закуска. Екскурзия до манастира Св. Наум. Манастирът е разположен на 30 км от Охрид, почти на границата с Албания, на брега на Охридското езеро. По пътя спиране на Билянини извори. Пътят продължава по живописен маршрут – селата Св. Стефан, Пещани, Трапейца, Любанища и националния парк Галичица. Разглеждане на параклиса „Св. Петка“ със светена вода. Районът около манастира „Свети Наум“  е известен с изключителните природни красоти. Там река Църни Дрийм се влива в Охридското езеро, а в самата църква на манастира, която е паметник на културата, се намира гробът на Свети Наум – един от учениците на Кирил и Методий. Той и Климент Охридски създали Охридската книжовна школа. Отпътуване към Охрид. Туристическа обиколка на стария град Охрид с местен екскурзовод: площада и пристана на града, църквите „Св. Йоан Канео“, „Св. Панталеймон” (Плаошник), където се намират мощите на Климент Охридски, Самуилова крепост , църквата „Св.Богородица Перивлепта“, Амфитеатъра, църквата „Св. София“, къщата на братя Робеви, Стария чинар и др. Свободно време за разходка по кея около езерото и центъра на града. Вечерта по желание вечеря в местен ресторант с Македонска вечер. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН Закуска. Свободно време в Охрид или  по желание, срещу допълнително заплащане, еднодневна екскурзия до столицата на република Албания Тирана. Отпътуване по маршрут Охрид-Елбасан-Тирана-Охрид. Пристигане в албанската столица и пешеходна обиколка на града, включваща централният площад Скендербег с паметника на албанския национален герой, джамията на Етем бей, която е най-старата сграда в Тирана, Дворецът на културата, Православна катедрала “Възнесение Христово”, мавзолеят на Енвер Ходжа. Свободно време с възможност за посещение на Националния исторически музей. Връщане в Охрид. Нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН Закуска. Отпътуване към Бигорски манастир. Посещение на Бигорски манастир „Св. Йоан Предтеча“, разположен на територията на едни от най-красивите природни паркове в Македония – Маврово. Разстоянието от паркинга до манастира се изминава пеша (около 20 минути). В Бигорския манастир се намира един от най-красивите резбовани иконостаси в Православния свят – изработен от Дебърската школа. По пътя – фотопауза и кратка почивка при Мавровското езеро. Отпътуване за Пазарджик.

Цената включва:

  • 3 нощувки със закуски в семеен хотел в близост до центъра на град Охрид
  • транспорт с комфортен автобус
  • медицинска застраховка
  • екскурзоводско обслужване

Цената не включва:

  • входните такси на посещаваните обекти – около 10 лв
  • еднодневна екскурзия до столицата на Албания Тирана- 70 лв. при минимум 25 записани туристи
  • Доплащане на медицинска застраховка за лица над 69 г – 6 лв.
  • Празнична Великденска вечеря с жива музика в местен ресторант

Валута в Македония– Македонски денар – 1 лв. е равен на 30 денара.

Валута в Албания-албански леки- 1 лв. е равен на 67 леки.

Паспортен режим: български граждани пътуват в Македония и Албания с валидни международни паспорти или лични карти.

Разгледай повече