Пещера Утробата и Дяволския мост

Пазарджик пещера Утробата манастир Йоан Предтеча в Кърджали Орлови скали-Ардино-Дяволският мост- Момчилова крепост-Смолян-Пазарджик

30 и 31 май 2020
2 дни/ 1 нощувка
Цена: 79 лв на човек

ПЪРВИ ДЕН Отпътуване от Пазарджик в 5.30ч. Пристигане в района на хижа Боровица. Пешеходен преход до пещера „Утробата” (около 3 часа в двете посоки). За траките това място е символ на раждането. Пещерата – утроба, получила названието си заради формата си. Входът е естествен процеп в скалата. Твърди се, че подобни като нея има в Делфи и на о. Самотраки, но те не са така добре запазени и толкова прецизно оформени. Свободно време за обяд в хижа Боровица и отпътуване за Кърджали, където се посещава Средновековния манастир Свети Йоан Предтеча. Историческите сведения и запазените останки от градежи дават основание да се твърди, че той се е превърнал още в края на IX и началото на X век в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. Отпътуване за Орлови скали. Този паметник на древно тракийската култура е уникален за нашата страна. На недостъпно място в скалите са издълбани от човешката ръка повече от 100 скални ниши. Култовият комплекс датира от VI-IV век пр. Хр. и се е използвал за ритуали и погребения. Настаняване в хотел в Ардино. Нощувка

ВТОРИ ДЕН Закуска. Разходка до Дяволския мост (около 2 ч.). Мостът е построен в началото на 16 век по заповед и желание на султан Селим I като част от път свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море.
Дяволският мост (Шейтан кюприя) е мост на река Арда, намиращ се в живописен пролом. Легендите за дяволския мост са свързани, разбира се с неговото име и въпроса от къде произлиза то. Съвсем наскоро, след размисли и фотографските опити на един български журналист се разкрива тайната на Дяволския образ. Ликът му се вижда точно под главния свод. Там се намира скала, която заедно с отражението си образува ликът на Дявола.
Отпътуване за Момчилова крепост, която се намира край село Градът община Смолян. От паркинга до крепостта се стига по маркирана пътека (20 мин.). Укреплението е построено през късната античност като част от системата крепости против варварските нашествия. Просъществувала е сравнително кратко време и била опожарена при някое от славянските нахлувания. На самия връх, на надморска височина 1215 м, е открито тракийско скално светилище. Знае се, че стена е обграждала върха откъм запад, север и изток. Общата й дължина е 160 м, силно начупена е и следва извивките на терена. Посетителите на Момчиловата крепост могат да наблюдават аудио-визуален спектакъл който се изпълнява в тъмната част на денонощието. Включва прожекция на филм, посветен на Момчил юнак. За екран се ползва естествен скален откос в подножието на върха. Отпътуване за град Смолян с кратък престой в центъра на града в близост до най-големия храм в Родопите Свети Висарион Смолянски и Планетариума на града. Свободно време. Отпътуване за Бачковски манастир. Кратък престой във втория по големина манастир в България. Отпътуване за Пазарджик.

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен автобус
  • 1 Нощувка
  • Медицинска застраховка
  • Водач от агенцията

Цената не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти
  • Изхранвания извън посочените
  • Разходи от личен характер

Разгледай повече