Фестивал на пеглената колбасица в Пирот с нощувка в Ниш и балкански купон с жива музика

Дата: 27 и 28 януари 2024 г. – НЯМА МЕСТА!

От Пазарджик, Ихтиман , Вакарел, София и от ВСЕКИ ДРУГ РЕГИОН при минимум 7 човека срещу МИНИМАЛНО допълнително заплащане.

ПРОМО ЦЕНА -155 лв.

1 ден Отпътуване в 07.00 ч. от спирката до новата Била ( старата автогара). Преминаване през ГКПП Калотина. Пристигане в  град Пирот. Първото споменаване на Пирот е от 2 век, когато на мястото на днешния град е изградена римската станция Turres или Mutatio Turres. През IX век районът е включен в състава на българската държава и споделя нейната съдба до падането ѝ под византийско и османско владичество. По време на Възраждането градът е един от центровете на българската църковно-просветна борба. Свободно време за разглеждане и дегустация на „пиротската виагра“. Този вид на колбаси е произведен от най-висококачествени различни видове меса, смесени с подправки. Този вид „колбасица“ се произвежда още от времето на Османската империя. Тайната на приготвянето се крие в селекцията на месо и съчетанието с подправки. За Peglana колбаси се използват внимателно подбрани парчета от козе, овче и говеждо месо. Също може и магарешко месо. Peglana трябва да бъде горещ, защото магията е в горещите подправки, специфичния им вкус. Средната температура при производството на колбаса трябва да бъде между минус пет и плюс пет градуса. Най-добрият период за производство на Peglana е от началото на ноември до края на декември. През периода на съхнене, колбасите на всеки два или три дни се гладят или пресоват, ето защо този вид наденица се нарича Peglana (изгладено) и се оформят като подкова. В центъра на града е евтиният пиротски пазар. В близост е и старата средновековна крепост крепост Калето. Отпътуване за град Ниш. Настанявяне в хотел. Вечеря с жива музика (срещу допълнително заплащане), храна и напитки неограничено количество. Нощувка.

2 ден  Закуска. Разглеждане на град Ниш – древният Наисус, където през 272 г. в семейството на военачалника Констанций Хлорус и дъщерята на ханджия, Юлия Флавия Хелена, се ражда първият християнски римски император – Константин Велики. Пешеходната разходка в Ниш започва с посещение на Нишка крепост-османска крепост от 18 век, на мястото на която се е намирало първото римско укрепление под името Наисус, а днес са запазени оръжейницата, превърната в галерия, една джамия, превърната също в галерия и няколко турски работилници, действащи в момента като кафенета и сувенирни магазини. Минавайки по моста над река Нишава, стигаме до Площада на Освобождението с паметника на освободителите на града, издигнат през 1936 г., сградата на кметство, ул. “Казанджийска”, запазила своя облик и очарование от 18 век със своите магазини и работилници. Свободно време в централната част на града и възможност за обяд. Отпътуване за България.

Цената включва:

-Транспорт с туристически автобус

-1 нощувка със закуска в хотел  в Ниш

-Пешеходна разходка в Ниш

-Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с асистанс и лимит на отговорност 5000 EUR .

-Водач от фирмата.

         Цената не включва:

– Вечеря със сръбска музика и неограничено количество храна и напитки -30 евро

– Входна такса за Фестивала на Пеглената колбасица, с включена дегустация – 400 динара (около 6лв);

–  Входни такси за музеи и обекти, посещавани по желание, и градски транспорт

-доплащане за медицинска застраховка за лица над 70 год. – 6 лв.

Допълнителните услуги и мероприятия по програмата, е необходимо да се заявят в офиса.

             Валутен курс: 1 евро = 118 сръбски динара

Часово време: България 12 ч.; Сърбия 11 ч.

Важна информация:

  • Екскурзията се провежда при минимум 40 записани туристи
  • Необходими документи: валиден задграничен паспорт или лична карта, за деца под 18 години , пътуващи без родители, се изисква декларация или пълномощно – нотариално заверено от родителите

Разгледай повече