Искърски пролом и Берковица

Пазарджик – манастир Седемте престола – Черепишки манастир- Ритлите-Враца – Вършец – Клисурски манастир – Берковица – Пазарджик

24 и 25 август 2019
2 ДНИ/ 1 НОЩУВКА
ЦЕНА: 90 ЛВ НА ЧОВЕК

Първи ден: Отпътуване Пазарджик в 6.00 ч. Пътуването е покрай живописния Искърски пролом. Посещение на манастира Седемте престола-един от 100-те национални обекта. Манастирът е основан през ХІ в. и през вековете на своето съществуване е бил културно и просветно средище – в него са се преписвали книги, а в края на ХVІІІ в. тук е пребивавал Софроний Врачански – български духовник и народен будител. Отпътуване към Черепишкия манастир. Манастирът е изграден по време на управлението цар Иван Шишман (управлявал 1371 – 1395 г.). В светата обител е оформен кът на народния поет Иван Вазов (1850 – 1921 г.), който на това място се е вдъхновявал за много от своите творби, сред които „Дядо Йоцо гледа” и „Една българка”. Отпътуване за Враца като по пътя се любуваме на природния феномен Ритлите. Във Враца се посещава Историческия музей с много богата сбирка на археологически находки. Свободно време за обяд. Отпътуване за Вършец – старопланински град, балнеолечебен център и изходен пункт за много туристически маршрути. Настаняване в хотел. Свободно време за разходка в града и за плаж. Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България. Вършец е известен и с красивия си парк, който е вторият по големина изкуствен парк в България след Борисовата градина в София, с площ от 800 дка. Той се слива със Слънчевата градина, изградена през 1934 г. Иванчова поляна е друго популярно място във Вършец. Алеите на градския парк водят до поляната, разположена на най-високото му място. Друго приятно място за разходка – местността Водопада – двустепенна водна каскада по течението на р. Орловщица. В центъра на Вършец се намира красива пешеходна зона, известна като „Булеварда с чинарите“. От двете страни на дългия два километра булевард се извисяват дървета на възраст повече от 100 години. От Вършец има екопътека до старопланинския връх Тодорини кукли (1785 м). Нощувка.

Втори ден: Закуска. Разходка в красивите паркове на Вършец. Отпътуване до Клисурския манастир-четвъртия по големина в България. Бил е център за духовен живот още по времето на Втората българска държава. В светата обител има иконописно ателие, в което сестринство изографисва икони по традицията на древната Охридска школа. Отпътуване за Берковица. Градът е разположен в полите на Западна Стара планина. Посещение на къща-музей Иван Вазов, етнографски музей, Часовниковата кула-символ на града. Свободно време. Отпътуване за Пазарджик. Пристигане в Пазарджик вечерта.

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен автобус
  • 1 нощувка със закуска
  • Медицинска застраховка
  • Водач от агенцията

Цената не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти
  • Изхранвания извън посочените
  • Разходи от личен характер

Условия за резервация:

  • депозит 30% от пакетната цена
  • доплащане – до 7 дни преди отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туристи
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 5 дни преди началната дата

Разгледай повече