СТОЛИЦИТЕ НА ПЪРВО И ВТОРО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО

ПАЗАРДЖИК – ВЕЛИКО ТЪРНОВО- ЕЛЕНА(НОЩ.)- ТЪРГОВИЩЕ- ПРЕСЛАВ -ШУМЕН(НОЩ.)-МАДАРСКИ КОННИК-ПЛИСКА

04-06 септември 2022

1 ден   Отпътуване от спирката до новата Била ( старата автогара)в 6.00 ч. по маршрут Пазарджик-Велико Търново. Свободно време за разходка из старопрестолния град- столица на второто българско царство. Посещение на хълма Царевец, където са живели царете от Второто българско царство. Обзорната обиколка продължава около 2 ч. с екскурзовод. По желание посещение на църквата Свети Четиридесет мъченици, където е предполагаемият гроб на цар Калоян, църквата Свети Димитър, от където е обявено въстанието на братята Асен и Петър, както и другите емблематични църкви в Асеневата махала. Музеят на восъчните фигури на българските царе е също голяма атракция за туристите. Във Велико Търново може да се посети и паркът с минитатюрните забележителности на България- „Мини България“. Свободно време за разходка и в Самоводската чаршия, Музеят на Учредителното събрание, Археологически музей. Нощувка.

2 ден Закуска.Отпътуване за град Търговище. Посещение на  Хаджи Ангеловата къща, в която е подредена етнографска експозиция и Славейковото  училище от 1863 г.,което е към 100-те национални обекта.  Отпътуване за Преслав- втората столица на българската държава, известен като средище на духовен и книжовен живот, свързва се със славянската писменост и със Златния век на българите по време на управлението на цар Симеон.  Посещение  на  Археологическия музей във Велики Преслав,където се намират шедьоврите на древните майстори – рисувана керамика, накити, оръжия, всички значими паметници от времето на средновековния Преслав, сред които накитите от Преславското златно съкровище, керамичният иконостас от дворцовия манастир, копие на монументалната икона на св. Теодор . Посещение и на Националния историко-археологически резерват Велики Преслав ,където са останките на многобройните църкви, манастири, работилници, ателиета и дворци. Посещение на Шуменска крепост.Крепостта е била важна твърдина изиграла значителна роля в българската история. Същата е представена като музей на открито. В резервата е уредена експозиция, в която с оригинални материали е проследена най старата история на гр. Шумен.- градът на Васил Друмев и Добри Войников-основоположниците на българската драматургия,както,  Панайот Волов и Панчо Владигеров,  Посещение на Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“. Намира се на Шуменско плато високо над града.  Открит е през 1981 година.  По художествен начин представя българската история  от 681 година до края на десети век. Отпътуване за Шумен.Настаняване в хотел. Свободно време.Нощувка.

3 ден Закуска. Посещение на Томбул джамия- един от 100-те национални обекта с оригинална архитектура и стенописи. Отпътуване за Мадарско плато. Мадарският конник представлява изсечен в скала средновековен барелеф.Обявен е за паметник на световно културно наследство от ЮНЕСКО.  Отпътуване за Плиска.Плиска е първата столица на България и люлката на днешната българска държава. От основаването на българската държава през 681 г. от хан Аспарух до 893 г. Посещение на музея и архитектурния резерват,както и на Голямата базилика, построена от княз Борис по повод приемане на християнството в България. Там е създадена Кирилицата. Отпътуване за Пазарджик..                      

 Цена-155 лв.

Цената включва:

  • Транспорт с туристически автобус
  • 2 нощувки със закуски
  • Туристическа застраховка
  • Водач от агенцията

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер
  • Входни такси на посещаваните обекти.

Разгледай повече