НЕВЕРОЯТНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ С 8 ТОП ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ПО СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

ДАТА – 22-24.09.2023

1 ден Отпътуване от Пазарджик в 5.00 ч. от спирката до новата Била ( старата автогара).Пристигане в Провадия. Провадия е селище с над 15 – вековна история. Градът е изходно място за посещение на крепостта Овеч. Останките на древната крепост Овеч   се  намират високо на скалисто плато източно от град Провадия. Платото е заобиколено от всички страни със скали и има формата на кораб. Крепостта е изградена от византийците в IV в. и е използвана от тях до началото на VII в. Днес от крепост Овеч са запазени и могат да се видят мостовото съоръжение между крепостта и платото Табиите  (напълно обновено), множество кладенци за събиране на вода (един от които с дълбочина 80 м.), щерни за зърно, руините на трикорабна едноабсидна църква център на Овечката епархия,  две еднокорабни едноабсидни църкви от XII-XIV в., стражевите кули, каменната северна порта, останки от затворнически помещения, мраморните колони на Омуртаг и др. Отпътуване за Балчик. Значима забележителност на Балчик е архитектурно-парковият комплекс „Балчишки дворец“ – състоящ се от комплекс вили изграден 1924-1934 г. за лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска и създадената през 1955 г  Ботаническа градина. Посещение на двореца и градината. Балчик е известен и с историческия си музей, където са експонирани открититите осем уникални статуи от бял мрамор на богинята майка Кибела  и над 18 мраморни плочи с напълно запазени надписи на старогръцки.  Настаняване в хотел. Нощувка.         

2 ден Закуска. Отпътуване за нос Калиакра. Това е едно от най-атрактивните за туристите място по Черноморието заради богатата история, запазената природа и красивите панорамни гледки. Калиакра е природен и археологически резерват. Отпътуване за защитената местност Яйлата която е археологически резерват, намиращ се на около 1 км. южно от Камен бряг.Тук цари рядко срещана природна красота, съчетана с множество останки от древни цивилизации и загадки от миналото. Тук цъфтят и ухаят ароматни треви, а по отвесните скали към сушата и към морето се забелязват отворите на множество пещери. Намират се също праисторически пещерни жилища, тракийски гробници, антични винарни, светилище, жертвени камъни, некрополи, крепостна стена, средновековни полузаличени надписи, каменни икони и издълбани по пещерните стени кръстове. Тауклиман (Заливът на птиците) се намира на юг от Яйлата и е защитена местност. Тук могат да се видят разнообразни видове птици (повече от 100 вида), гнездящи или прелитащи в района. Посещение на Тюленово. Със своите скални образувания,тюленовският бряг е един от най-живописните по нашето Северно Черноморие. Отпътуване към нос Шабла – най-източната точка на България. Фарът на нос Шабла е най-старият фар по черноморското ни крайбрежие, с най-високата кула. От всички български фарове той е с най-интересна история и с най-оригинална архитектура. Отпътуване за Шабла. Посещение на Зелен образователен център – Шабла. Разглеждане на експозиция с част от находките в региона, наблюдение в реално време на влажните зони, посредством камери, филм за биоразнообразието на района. Връщане в хотела.Нощувка.          

3 ден Закуска. Отпътуване за Варна с възможност за посещение на царския дворец Евксиноград. Целият  комплекс „Евксиноград“ се разпростира на голяма площ и включва освен основната постройка на двореца, още оранжерии за редки растителни видове и живи цветя, френска градина и английски парк, винарска изба. Построен е от първия владетел на българската държава след освобождението от Османско робство-княз Александър Батенберг. Посещението на комплекса включва входна такса и предварително одобрение и разрешение за групи туристи. Разходката във Варна-морската столица на България включва: катедралният храм  Успение Богородично който е сред най-известните символи на града, Археологическия музей(по желание, срещу допълнително заплащане), където се намира най-старото обработено злато в света.Свободно време. Отпътуване за Пазарджик.                                                                                                                                                                                ПРОМО ЦЕНА- 245 лв.

Цената включва:

  • транспорт с туристически автобус,
  • 2 нощувки със закуски в хотел в Балчик,
  • туристическа застраховка,
  • екскурзоводско обслужване

 Цената не включва:

  • входни такси на посещаваните обекти
  • разходи от личен характер

Разгледай повече