Магията на Северозападна България с възможност за полет с балон (3 дни)

ПАЗАРДЖИК – ВРАЦА – ПЕЩЕРА ЛЕДЕНИКА- КОЗЛОДУЙ – ВИДИН – МАГУРАТА – ПЕЩЕРА ВЕНЕЦА- БЕЛОГРАДЧИК – ЧИПРОВЦИ – ЛОПУШАНСКИ МАНАСТИР – БЕРКОВИЦА – ПАЗАРДЖИК

17-19 септември 2021

3 дни/2 нощувки

Първи ден Отпътуване в  5.00 ч. от спирката до новата Била ( старата автогара). Пристигане във Враца. Посещение на Историческия музей – един от най-големите в България с богата археологическа експозиция и съкровища от времето на траките. В него има специална зала, посветена на Христо Ботев.Отпътуване към Развлекателен парк „Леденика”, където се намира и една от най-красивите пещери в България – Леденика. Пътят до нея преминава през прохода Вратцата, криволичи покрай скалите и горските масиви на Врачанския балкан и достига до самия вход на пещерата, който се намира на 830 м надморска височина. Пещерата е дълга 320 м и има 10 зали. В първата зала, температурата пада до минус 20 градуса и се образува огромна ледена колона. Това е феномен, тъй като в самата пещера температурата е постоянна и е около 8-16 градуса. Влажността на въздуха е 92 %. „Леденика” има едни от най-красивите зали и формирования — „Езерото на желанията”, „Проходът на грешниците” и др. Тук се намира и най-атрактивната пещерна зала на Балканите — „Концертната зала”, която притежава невероятна акустика. Отпътуване за Козлодуй. Посещение на историческия кораб „Радецки“, с който Ботевата чета слиза на козлодуйския бряг през 1876 г. Отпътуване за град Лом. Разходка по кея на едно от най-големите Дунавски пристанища. Отпътуване за град Видин. Настаняване в хотел. Свободно време. Разходка в крайдунавския парк на град Видин и разглеждане на емблематичните сгради за града – Конака, Кръстатата казарма. Нощувка.  

Втори ден  Закуска. Посещение на Бабини Видини кули. Крепостта е изградена върху останки на античния град Бонония на брега на река Дунав. От крепостта се открива чудесна гледка към Дунав мост-2. Отпътуване за пещера Магурата – една от старите по нашите земи там са намерени праисторически рисунки на пещерни хора. Пещерата се използва и за производството на шампанизирано вино, което отлежава при естествени условия, сходни с тези, използвани при производството на френско шампанско. Отпътуване за пещера Венеца, която е една от най-красивите в България. Пещерата се посещава със специална екипировка, подсигурена на място. Следва посещение на Белоградчишките скали. Уникалният природен феномен Белоградчишки скали е скален комплекс с дължина около 30 км и ширина 6-7 км. Те са извайвани от природата в продължение на повече от 200 млн. години. Червеникавият им оттенък се дължи на съдържанието на железен окис. Скалите са разнообразни по форма и големина скални творби, издигащи се на повече от 100 м височина. Сред гънките на Белоградчишките скали древните римляни построили укрепление, което било използвано по-късно и от българи, и от османци – Белоградчишката крепост. Настаняване в хотел в района на града. Нощувка.

Трети ден Закуска. По желание и  срещу допълнително заплащане Полет с балон над Белоградчишки скали – рано сутринта /около 7ч./ при подходящи метеорологични условия,. Отпътуване за Чипровци. Чипровци е много старо селище, възникнало още в тракийско време. Оттогава датира и рудодобивът по тези земи. Килимарството получава голямо развитие през XIX век по българските земи и е направило известен града извън пределите на страната. Известният чипровски килим се изработва ръчно, на вертикален стан, от чиста вълна. Посещение на музея на килима в Чипровци, където е събрана и богата сбирка за историята и бита на хората от този малък, но пълен с история град. Отпътуване за Берковица. Градът е разположен в полите на Западна Стара планина. Посещение на къща-музей Иван Вазов, етнографски музей, Часовниковата кула-символ на града. Отпътуване до Клисурския манастир-четвъртия по големина в България. Той е действащ женски манастир и бил е център за духовен живот още по времето на Втората българска държава. В светата обител има иконописно ателие, в което сестринството изографисва икони по традицията на древната Охридска школа. Отпътуване за Пазарджик.

Цена на човек в двойна /тройна стаяЦена на човек в единична стая
140 лв.190 лв.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен автобус
 • 2 нощувки със закуска в хотел 2*
 • Медицинска застраховка
 • Водач от агенцията

Цената не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Изхранвания извън посочените
 • Разходи от личен характер

Доплащания:

 • Полет с балон над Белоградчишки скали
 • 60лв.на човек с времетраене около 15мин.и на цена от
 • 300лв. на човек с времетраене около 1 час
 • Доплащане за медицинска застраховка: Лица над 64 год. – 2 лева.

Условия за резервация:

 • депозит 30% от пакетната цена
 • доплащане – до 15 дни преди отпътуване

Разгледай повече