Вълшебството на Кападокия – ХИТ!

Пазарджик- Истанбул- Анкара – Соленото езеро – Юргюп – Зелве – Аванос – Гьореме – Ючхисар-Каймакль – Коня – Бурса – Пазарджик

От София, Велинград, Пазарджик, Стамболийски, Пловдив, , Стара Загора, Хасково, Харманли, Свиленград.

01 до 06 май 2024 – НЯМА МЕСТА! ПОЧИВНИ ДНИ!
01 до 06 октомври 2024 – СТАРТ НА РЕЗЕРВАЦИИТЕ!
6 дни/5 нощувки, 5 закуски, 4 вечери и още много…

Резервирай срещу аванс от 210 лв. до 10.07.2024 г. и се възползвай от ПРОМО цената.

ПРОМО ЦЕНА: 685 лв. на човек – до 10.07.2024 г.

Редовна цена: 715 лв.

*С възможност за отпътуване от всеки местен регион срещу допълнително заплащане*

Първи ден: Отпътуване в 01.00 ч. от Пазарджик от спирката до новата Била (старата автогара), 01.20 ч. – Стамболийски (разклона), 01.40 ч. – Пловдив (ОМВ – х-л ,,Санкт Петербург“.  по маршрут Пазарджик Истанбул. Преминаване през граничните пунктове Капитан Андреево и Капъ Куле. Пристигане в Истанбул – най-големият град в Република Турция, столица на няколко империи. Посещение на църквата на първото число. „Църквата на първо число”, както я наричат повечето хора или църквата с ключетата се посещава от хиляди хора от цял свят на всяко първо число от месеца. Те си купуват до входа на църквата т.нар. „сребърни” и „златни” ключета – всяко по около 20 TL., които символизират желанията на хората. С този ключ символично се отключват иконите в църквата и хората си пожелават желание. Някои от посетителите влизат в подземната крипта, за да получат и светена вода от малък извор, други стоят и чакат, за да получат благословията на гръцки православен свещеник и осветят своите ключета. Условието е, че ако се сбъдне желанието на човек, той трябва да върне ключа в църквата – отново на първо число на месеца и може да си вземе нов ключ с ново желание. Но връщането на ключа е задължително при сбъдване на желанието. А хората, които връщат ключетата, са стотици! Отпътуване за  турската столица Анкара – втория по големина град в страната. Панорамна обиколка на града – включва разглеждане на символа на столицата – Анкара Цитаделата – най-старата част на града, Музея на анадолските цивилизации – експозициите представят артефакти от времето на палеолита и неолита. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка. 

Втори  ден :  Закуска.  Посещение на мавзолея на Ататюрк, където е погребан „Бащата на Турската република”. Продължава се към  Кападокия . По пътя кратка фотопауза на второто по големина солено езеро в Турция – Туз гьолу разположено на 905 м надморска височина. Посещение на крепостта Ючхисар – една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса на Кападокия от чийто връх се откриват зашеметяващи гледки.  Тук между крепостта Ючхисар  и Гьореме се намира Долината на гълъбите и Долината на любовта, от където също се откриват чудесни гледки. Настаняване в хотел в град в област Кападокия. Вечеря. Нощувка. 

Трети ден  :  Закуска. Областта Кападокия е спомената още в Библията. Ранните Християни са се заселили в областта, за да изповядват религията си спокойно. Под действието на водата и вятъра са се образували причудливи форми, шедьоври на творчеството на природата. По желание – възможност за разходка с балон над Кападокия, едно вълнуващо и незабравимо изживявания. (Тръгва се от хотела рано сутринта на разсъмване около 05:00ч, издигане с балона на височина около 800 м – разходката продължава около 1 час). След полета на участниците се раздават сертификати за полета. Целодневната екскурзия в Кападокия: започва с посещение на Долината Дервент известна още като долина на въображението или Розовата долина с гигантските конуси в червен цвят. Посещение на Долината Зелве, която е осеяна със скални църкви. Тя е една от най-ранното заселените и най-късно изоставени монашески долини. Екскурзията продължава в местността Паша байлар и „вълшебни комини”, издигащи се на височишна 30-40 метра. Посещение на градчето Аванос, древната Ванесса, разположена на двата бряга на р. Казъл ърмак или Червената река – най-дългата река в страната).  Градът е известен с грънчарството – занаят, зародил се по тези места още от времето на древните анатолийски племена хети.           Разходка в Национален парк Долината Гьореме включена в списъка на Световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО от 1985 г. Разглеждат се скални светилища, изсечени в скалите домове и цели дворци, скалите спални, манастири и църкви. Там се виждат скални фрески с библейски сцени от православната Византийска школа, изобразяващи делото на Свети Апостол Павел. Възможност за разходка в град Юргюп,  известен с виното си, с ръчно направените килими и хотелите, построени в пещери – повечето от тях са били къщи. Някои от пещерите са превърнати в нощни клубове и барове, тъй като в Юргюп кипи невероятен нощен живот. Завръщане в хотела. Вечеря.  По желание – посещение на местен турски  ресторант с богата фолклорна програма. Нощувка.

Четвърти  ден : Закуска. Отпътуване за Коня– религиозното сърце на Турция.  По пътя се разглежда един от най-големите и най-интересните подземни градове в района– Каймаклъ – датиран от второто хилядолетие преди новата ера. Той достига до около 80 м дълбочина и е разположен на осем етажа под земята, съставен е от вкопани във вулканичните скали жилищни и обществени помещения свързани с тунели.  Пристигане в Коня. Посещение гробницата на ислямският философ Мевляна Джелаладдин Руми от ХІІІ век. Създател на учението и ордена на въртящите се Дервиши – търсещи любов, толерантност и познание, чрез практиката на въртене – изпадайки в подобно на транс състояние. Настаняване в хотел. Свободно време за разходка в централната част на града. Вечеря.  Посещение на традиционен за събота вечер ритуален спектакъл с танци на Дервиши в Културния център на Мевляна.*  Нощувка. 

Пети ден : Закуска. По пътя за град Бурса разглеждане на гроба на турския всепризнат и обичан хитрец Настрадин Ходжа в Акшехир и кратка фотопауза на алеята с хумористичните му паметници.  Пристигане в Бурса, градът е изпълнен с градини и паркове и често е наричан „Зелена Бурса“. Вечерно разглеждане на забележителностите на града – Керван сараите в центъра на града и най-голямата джамия – Улу Джами – с 20 блестящи малки купола и забележителен шадраван във вътрешната и част.  Настаняване в хотел. Свободно време за разходка. Вечеря. Нощувка. 

Шести ден :Закуска. Освобождаване на хотела. Свободно време за разходка и кафе при една от забележителностите на Бурса – Стария Чинар Инкая.  Разглеждане на етнографският комплекс и панорамната площадка, където се намират гробниците на първите османски владетели Осман и Орхан Бей. Отпътуване за България. Пристигане в Пазарджик  късно вечерта.

 Цената включва:   

 • Транспорт с лицензиран туристически автобус по описания маршрут
 • 5 нощувки със закуски и 4 вечери, които са съответно:
  • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3*/4* в Анкара
  • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3*/4* в Кападокия
  • 1 нощувка със закуска в хотел 3*/4* в Коня
  • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3*/4* в Бурса
 • Посещение на Църквата на Първото число 
 • Панорамна обиколка на град Анкара
 • Посещение на обектите по програмата в Кападокия, Коня и Бурса без входните такси

Цената не включва

 • Отпътуване от София – 25 лв. доплащане на човек в посока.
 • Отпътуване от Велинград – 20 лв. доплащане на човек в посока.
 • Музей на анадолските цивилизации в Анкара –15 евро
 • Крепостта Ючхисар – 12 евро
 • Скалните църкви в Гьореме –22 евро
 • Долината Зелве + Паша баларъ – 14 евро
 • Подземният град Каймаклъ – 15 евро
 • Гробницата на Мевляна в Коня – 20 т.л.
 • Турска вечер – ресторант с фолклорна програма – 35 евро (Менюто включва неограничени безалкохолни напитки местно производство и богата фолклорна програма)
 • Полет с балон над Кападокия – от 190 – 350 евро
 • Медицинска застраховка с покритие 5000 евро за лица до 70г –20 лв (над 70г има завишение)
 • Шоу на дервишите  -25 евро
 • Разходка с АТВ- 50евро
 • Разходка с кон- 50 евро
 • Сафари с камила- 60 евро на човек
 • Джип сафари- 50 евро

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туристи. 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата. 

Необходими документи:  Задграничен паспорт с валидност поне 3 месеца от датата на отпътуване и лична карта .

Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване в Турция.

Начин на плащане:  Депозит  50 % от пакетната цена,  доплащане  до 10 дни преди отпътуване. 

Забележка: 

Музейните такси могат да бъдат променени съгласно законодателството на съответната държава!
Таксите се заплащат задължително в турски лири и е  желателно да бъдат обменени в България!
При заплащане на сумата за полет с балон от офиса на Надежда Травел БГ ООД  да се има в предвид, че осъществяването на полета зависи   от метеорологичните условия и налични балони пуснати в полет от турската фирма организатор на полетите!

Посещението на Ючхисар е свързано с изкачване по наклон. Не е препоръчително за хора с проблеми с крайниците. Желателно е туристите да са с удобни обувки. 

Посещението на подземния град Каймаклъ не се препоръчва за хора, страдащи от дихателни проблеми или клаустрофобия. Ако някой не желае да посети обекта, би могъл да изчака отвън (Районът е осеян от кафенета и магазинчета за сувенири.) 

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата; 

Лица над 79 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие. 

Важно: 

 • За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите /оригинал и 2 копия/; 
 • За деца до 18 г., при разминаване на фамилиите на детето и родителите е необходим акт за раждане /оригинал и 1 копие/. 
 • Туроператорът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията при промяна цената на горивата, изменение размера на таксите по пътуването, промяна на валутните курсове.

Цена на човек в двойна/троойна стаяДеца до 6 г., настанени с двама възрастниДеца от 7 до 11.99 г., настанени с двама възрастни
685 лв.420 лв.545 лв.
 • Отпътуване от София – 25 лв. доплащане на човек в посока.
 • Отпътуване от Велинград – 20 лв. доплащане на човек в посока.
 • Отпътуване от Панагюрище – 20 лв.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туристи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата.

Необходими документи:  Задграничен паспорт с валидност поне 3 месеца от датата на отпътуване и лична карта .

Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване в Турция.

Начин на плащане:  Депозит  50 % от пакетната цена,  доплащане  до 10 дни преди отпътуване.

Посещението на Ючхисар е свързано с изкачване по наклон. Не е препоръчително за хора с проблеми с крайниците. Желателно е туристите да са с удобни обувки.

Посещението на подземния град Каймаклъ не се препоръчва за хора, страдащи от дихателни проблеми или клаустрофобия. Ако някой не желае да посети обекта, би могъл да изчака отвън (Районът е осеян от кафенета и магазинчета за сувенири.)

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата;

Лица над 79 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

Важно: 

 • За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите /оригинал и 2 копия/;
 • За деца до 18 г., при разминаване на фамилиите на детето и родителите е необходим акт за раждане /оригинал и 1 копие/.
 • Туроператорът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията при промяна цената на горивата, изменение размера на таксите по пътуването, промяна на валутните курсове.

Разгледай повече