Вълшебството на Кападокия

Пазарджик- Истанбул- Анкара – Соленото езеро – Юргюп – Зелве – Аванос – Гьореме – Ючхисар-Каймакль – Коня – Бурса – Пазарджик

От София, Пазарджик, Стамболийски, Пловдив, , Стара Загора, Хасково, Харманли, Свиленград.

30 септември до 6 октомври 2022 – ПОТВЪРДЕНА ДАТА!

7 дни/5 нощувки/1 нощен преход 
Цена за РАННИ ЗАПИСВАНИЯ: 580 лв. на човек.

Първи ден  Отпътуване от Пазарджик(Спирка новата Била ) в 21:00 ч. по маршрут Пазарджик –Пловдив – Истанбул. Преминаване през граничните пунктове Капитан Андреево и Капъ Куле. Нощен  преход.

Втори ден Пристигане в Истанбул- най-големият град в Република Турция, столица на няколко империи. Посещение на църквата на първото число. „Църквата на първо число”, както я наричат повечето хора или църквата с ключетата се посещава от хиляди хора от цял свят на всяко първо число от месеца. Те си купуват до входа на църквата т.нар. „сребърни” и „златни” ключета – всяко по 1 TL., които символизират желанията на хората. С този ключ символично се отключват иконите в църквата и хората си пожелават желание. Някои от посетителите влизат в подземната крипта, за да получат и светена вода от малък извор, други стоят и чакат, за да получат благословията на гръцки православен свещеник и осветят своите ключета. Условието е, че ако се сбъдне желанието на човек, той трябва да върне ключа в църквата – отново на първо число на месеца и може да си вземе нов ключ с ново желание. Но връщането на ключа е задължително при сбъдване на желанието. А хората, които връщат ключетата, са стотици!    Следва разходка до парка с лалетата Емирган. Емирган е най-големият парк в Истанбул и се намира на европейския бряг на Босфора. Общият брой на лалетата, зюмбюлите и нарцисите в парка е 2,5 милиона, като само лалетата наброяват 1 850 000 от 120 вида.  В целия град Истанбул се засаждат над 15 милиона лалета и през месец април той блести от красота. Отпътуване за  турската столица Анкара – втория по големина град в страната. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

Трети  ден  Закуска. Панорамна обиколка на града – включва разглеждане на символа на столицата – Анкара Цитаделата – най-старата част на града, Музея на анадолските цивилизации – експозициите представят артефакти от времето на палеолита и неолита. Посещение на мавзолея на Ататюрк, където е погребан „Бащата на Турската република”. Продължава се към  Кападокия . По пътя кратка фотопауза на второто по големина солено езеро в Турция – Туз гьолу разположено на 905 м надморска височина. Посещение на крепостта Ючхисар – една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса на Кападокия от чийто връх се откриват зашеметяващи гледки.  Настаняване в хотел. Вечеря. Свободно време. Нощувка.

Четвърти ден  Закуска. По желание – възможност за разходка с балон над Кападокия, едно вълнуващо и незабравимо изживявания. (Тръгва се от хотела рано сутринта на разсъмване около 05:00ч, издигане с балона на височина около 800 м – разходката продължава около 1 час. След полета на участниците се раздават сертификати за полета. Целодневна екскурзия в Кападокия: започва с посещение на Долината Дервент известна още като долина на въображението или Розовата долина. Свободно време за разходка в град Юргюп. Посещение на Долината Зелве, която е осеяна със скални църкви и „вълшебни комини”, тя е една от най-ранното заселените и най-късно изоставени монашески долини). Екскурзията продължава в местността Паша багъ. Посещение на градчето Аванос, древната Ванесса, разположена на двата бряга на р. Казъл ърмак или Червената река – най-дългата река в страната).  Градът е известен с грънчарството – занаят, зародил се по тези места още от времето на древните анатолийски племена хети. Свободно време и възможност за обяд.  Посещение на традиционно грънчарско ателие. Разходка в Национален парк Долината Гьореме включена в списъка на Световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО от 1985 г. Разглеждат се скалните светилища, уникално доказателство за силата на византийското изкуство. Завръщане в хотела. Вечеря.  По желание – посещение на местен ресторант с богата фолклорна програма. Нощувка.

Пети  ден  Закуска. Отпътуване за Коня– религиозното сърце на Турция.  По пътя се разглежда един от най-големите и най-интересните подземни градове в района– Каймаклъ – датиран от второто хилядолетие преди новата ера. Той достига до около 80 м дълбочина и е разположен на осем етажа под земята, съставен е от вкопани във вулканичните скали жилищни и обществени помещения свързани с тунели.  Пристигане в Коня. Посещение гробницата на ислямският философ Мевляна Джелаладдин Руми от ХІІІ век. Създател на учението и ордена на въртящите се Дервиши – търсещи любов, толерантност и познание, чрез практиката на въртене – изпадайки в подобно на транс състояние. Настаняване в хотел. Свободно време за разходка в централната част на града. Вечеря.  Посещение на традиционен за събота вечер ритуален спектакъл с танци на Дервиши в Културния център на Мевляна. Нощувка.

Шести ден Закуска. По пътя за град Бурса разглеждане на гроба на турския всепризнат и обичан хитрец Настрадин Ходжа в Акшехир и кратка фотопауза на алеята с хумористичните му паметници. Посещение на чаршията за порцелан в  Кютахя, свободно време за обяд и възможност за покупка на сувенири. Пристигане в Бурса, градът е изпълнен с градини и паркове и често е наричан „Зелена Бурса“. Вечерно разглеждане на забележителностите на града – Керван сараите в центъра на града и най-голямата джамия – Улу Джами – с 20 блестящи малки купола и забележителен шадраван във вътрешната и част. Настаняване в хотел. Свободно време за разходка. Вечеря. Нощувка.

Седми ден Закуска. Освобождаване на хотела. Свободно време за разходка и кафе при една от забележителностите на Бурса – Стария Чинар Инкая.  Разглеждане на етнографският комплекс и панорамната площадка, където се намират гробниците на първите османски владетели Осман и Орхан Бей. Отпътуване за България. Пристигане в Пазарджик  късно вечерта.

Цена на човек в двойна/троойна стаяЦена на човек в единична стая Деца до 12 г., настанени в стаята на двамата си родители
580 лв700 лв490 лв

-Отпътуване от София – 25лв. доплащане на човек в посока.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран туристически автобус по описания маршрут
 • 5 нощувки със закуски, 4 вечери които са съответно:
  • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3*/4* в Анкара
  • 2 нощувки със закуски и 2 вечери в хотел 3*/4* в Кападокия
  • 1 нощувка със закуска в хотел 3*/4* в Коня
  • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3*/4* в Бурса
 • Посещение на Църквата на Първото число и парка с лалетата Емирган в Истанбул
 • Панорамна обиколка на град Анкара
 • Посещение на обектите по програмата в Кападокия, Коня и Бурса без входните такси
 • Медицинска застраховка с покритие 5000 евро за лица до 70г.

Цената не включва:

 • Медицинска застраховка с покритие 5000 евро за лица над 70г – 6лв.
 • Музей на анадолските цивилизации в Анкара – 20 т.л.
 • Крепостта Ючхисар – 9 т.л.
 • Скалните църкви в Гьореме – 54 т.л.
 • Долината Зелве – 18 т.л.
 • Подземният град Каймаклъ – 42 т.л.
 • Гробницата на Мевляна в Коня – 5 т.л.
 • Турска вечер – ресторант с фолклорна програма – 30 евро (Менюто включва плодови салати, ядки и напитки местно производство)
 • Полет с балон над Кападокия – от 190 – 350 евро

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туристи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата.

Необходими документи:  Задграничен паспорт с валидност поне 3 месеца от датата на отпътуване и лична карта .

Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване в Турция.

Начин на плащане:  Депозит  50 % от пакетната цена,  доплащане  до 10 дни преди отпътуване.

Забележка: 

Музейните такси могат да бъдат променени съгласно законодателството на съответната държава!
Таксите се заплащат задължително в турски лири и е  желателно да бъдат обменени в България!
При заплащане на сумата за полет с балон от офиса на Надежда Травел БГ ООД  да се има в предвид, че осъществяването на полета зависи   от метеорологичните условия и налични балони пуснати в полет от турската фирма организатор на полетите!

Посещението на Ючхисар е свързано с изкачване по наклон. Не е препоръчително за хора с проблеми с крайниците. Желателно е туристите да са с удобни обувки.

Посещението на подземния град Каймаклъ не се препоръчва за хора, страдащи от дихателни проблеми или клаустрофобия. Ако някой не желае да посети обекта, би могъл да изчака отвън (Районът е осеян от кафенета и магазинчета за сувенири.)

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата;

Лица над 79 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

Важно: 

 • За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите /оригинал и 2 копия/;
 • За деца до 18 г., при разминаване на фамилиите на детето и родителите е необходим акт за раждане /оригинал и 1 копие/.
 • Туроператорът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията при промяна цената на горивата, изменение размера на таксите по пътуването, промяна на валутните курсове.

Разгледай повече