Средновековен фестивал в Червен и старите български столици

ПАЗАРДЖИК- ЧЕРВЕН-ПРИРОДЕН ПАРК РУСЕНСКИ ЛОМ- РУСЕ – СВЕЩАРСКА ГРОБНИЦА-ДЕМИР БАБА ТЕКЕ-АБРИТУС-ШУМЕН-МАДАРА-ПЛИСКА-ПРЕСЛАВ-ПАЗАРДЖИК

22-24 май 2020
3 дни/2 нощувка
Цена: 150 лв на човек

Първи ден: Отпътуване от Пазарджик в 5.00ч. Пристигане в Средновековният град-крепост Червен, който се намира в границите на природния парк Русенски Лом. Станалият вече традиция, Средновековния фестивал „Червен“ ще се проведе тази година в края на май в средновековния български град край с.Червен. Идеята на фестивала е да пресъздаде и покаже на повече хора бита, живота, занаятите и военното дело на предците ни от Второто българско царство. Бойният лагер ще бъде изключително автентичен. Участниците в „Червен“ наистина ще живеят в миналото, непознавайки съвременни дрехи, аксесоари и устройства. Изпитайте средновековната романтика в крепостта Червен край Русе. Червен бил един от най-големите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове на Второто българско царство и важна пътна спирка по пътищата от река Дунав към вътрешността на страната. Станал също и седалище на Червенската митрополия. При археологически проучвания в района са разкрити замък, крепостни стени с наблюдателни кули, подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществено-административни сгради, много жилища. Отпътуване за Иванови скални църкви, които също са в границите на Природен парк „Русенски Лом”. Посещение на църквата „Св. Богородица”, чийто стенописи са световноизвестни. Изключителните им художествени качества са причината за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. Отпътуване за Бесарбовски скален манастир. Посещение на единственият действащ скален манастир в България. Отпътуване за Русе – малката Виена. Пешеходна обиколка в центъра на града: Пантеона на възрожденците, музеят на градския бит(къщата на Калиопа), къщата на Захари Стоянов, Доходното здание, католическата църква, митрополитската църква от 17 век. Свободно време. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

Втори ден: Отпътуване за Демир баба теке. Намира се в границите на историко-археологическия резерват „Сборяново”, който представлява уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност. Текето (гробница) се почита от алианите. Мястото, на което е построено, е почитано от племена и народи повече от 2000 г. Християните също почитат мястото. Отпътуване за Свещарска гробница, намираща се в резерват „Сборяново”. Построена е през ІІІ в. пр. Хр. и представлява уникален паметник на тракийската гробищна архитектура. Благодарение на забележителната си архитектура и художествена си украса Свещарската гробница е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Отпътуване за Разград. Посещение на археологическия резерват Абритус. Градът е населяван от разнообразни култури: римляни, траки, гърци и др. В града и около него са открити паметници, свързани с духовната култура на живялото тук население: посветителни надписи, оброчни плочки, бронзови плочки. Самият град е обявен за археологически резерват. Отпътуване за Шумен. Посещение на Шуменска крепост. Крепостта е била важна твърдина изиграла значителна роля в българската история. Същата е представена като музей на открито. В резервата е уредена експозиция, в която с оригинални материали е проследена най старата история на гр. Шумен. Посещение на Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“. Намира се на Шуменско плато високо над града. Открит е през 1981 година. По художествен начин представя българската история от 681 година до края на десети век.
Посещение на Томбул джамия- един от 100-те национални обекта с оригинална архитектура и стенописи. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

Трети ден: Закуска. Свободно време за посещение на Историческия музей на града и римския град Сексигинта приста. Отпътуване за пещера Орлова чука. Орлова чука е втора сред най-дългите пещери в България с обща дължина на галериите 13 437 m. Сред забележителностите на пещерата са Концертната зала, Големият сталактон (висок 3,5 метра и с диаметър 0.5 метра), Малката пропаст, най-голямата зала Големите сипеи, която е краят на благоустроената част на пещерата. Друга забележителност на пещерата е синтровото езерце, наречено „Изворчето“. Съществува поверие, че който отпие от водата му или просто натопи пръстите си в него, ще сбъдне най-съкровеното си желание в рамките на една година, но трябва след това да се върне в пещерата. Отпътуване за Пазарджик.

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен автобус
  • 2 Нощувка в хотел 1*/2*
  • Медицинска застраховка
  • Водач от агенцията

Цената не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти
  • Изхранвания извън посочените
  • Разходи от личен характер
  • Доплащане на медицинска застраховка за лица над 6г. – 2 лв.

Условия за резервация:

  • депозит 30% от пакетната цена
  • доплащане – до 15 дни преди отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туристи
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началната дата.

При неспазване на часовете за посещение и отпътуване от туристите, фирмата не носи отговорност !!!

Разгледай повече