Крайдунавска магия

Пазарджик – Крепост Овеч – Музей на мозайките – Побити камъни – Добрич – Силистра – Езеро Сребърна – Тутракан – Русе- Пазарджик

24 – 26 май 2024 – Резервациите започнаха!
13-15 септември 2024, 01-03 ноември 2024
3 дни/2 нощувки
Цена: 255лв на човек

*От Пазарджик, Стамболийски, Пловдив. От всеки друг местен регион при минимум 8 човека срещу доплащане*

Първи ден: Отпътуване от Пазарджик в 5.00ч. Пристигане в Провадия. Провадия е селище с над 15 – вековна история. Градът е изходно място за посещение на крепостта Овеч. Останките на древната крепост Овеч се на намират високо на скалисто плато източно от град Провадия. Платото е заобиколено от всички страни със скали и има формата на кораб. Крепостта е изградена от византийците в IV в. и е използвана от тях до началото на VII в. Днес от крепост Овеч са запазени и могат да се видят мостовото съоръжение между крепостта и платото Табиите  (напълно обновено), множество кладенци за събиране на вода (един от които с дълбочина 80 м.), щерни за зърно, руините на трикорабна едноабсидна църква център на Овечката епархия,  две еднокорабни едноабсидни църкви от XII-XIV в., стражевите кули, каменната северна порта, останки от затворнически помещения, мраморните колони на Омуртаг и др. Отпътуване за град Девня, където се посещава музеят на мозайките. Той представя римски и ранно византийски мозайки от Марцианопол –древният град Девня. Тук през 1976 г. при археологически разкопки е разкрита голяма римска сграда с великолепни мозайки. Именно върху част от основите на тази сграда е построен музеят. Мозайките са изработени от малки камъчета – кубчета от мрамор, варовик, печена глина и цветно стъкло в 16 цвята. Те изобразяват главно персонажи и сцени от гръко-римската митология, екзотични животни и птици, растителни и геометрични мотиви. Отпътуване за Побитите камъни. Природен феномен, известен още като „Каменната гора” и „Дикилиташ”. Природната забележителност представлява ансамбъл от каменни колони, високи до 10 м, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове, разпилени по целия комплекс. Отпътуване за град Добрич, разположен в сърцето на Добруджа. Настаняване в хотел. Свободно време за разходка. По желание посещение на центъра за защита на природата и животните. Това е първата лицензирана зоологическа градина в България, разположена на площ от 160 дка. Нощувка.

Втори ден: Пешеходна обиколка на Добрич: експозицията в градския парк „Природата на Добруджа“, къщата Йордан Йовков, етнографска къща, Архитектурно-етнографски музей на открито. Отпътуване за Силистра. Посещение на крепостта Меджиди табия, която се намира южно от Силистра и е най- запазената от защитните системи край града. Построена е заради необходимостта от допълнително укрепване на крайдунавските градове, когато реката се утвърждава като естествена граница на Османската империя. Отпътуване за центъра на Силистра. Свободно време за разходка в един от големите крайдунавски градове и посещение на Историческия музей. Отпътуване за резервата Сребърна, където гнездят много редки видове водоплаващи птици- къдроглав пеликан, няма лебед, бяла чапла. Възможност за наблюдаване на птиците с бинокъл. Отпътуване за Тутракан и посещение на музея „Дунавския риболов и лодкостроене“. Отпътуване за Русе – малката Виена. Настаняване в хотел. Нощувка.

Трети ден: Пешеходна обиколка центъра на град Русе: посещение на Пантеона на възрожденците, музеят на градския бит (къщата на Калиопа), къщата на Захари Стоянов, Доходното здание, католическата църква, митрополитската църква от 17 век. Свободно време. Отпътуване за пещера Орлова чука – една от най-интересните пещери в България. Намерените скелети на мечки, върхове на копия, кремъчни стъргалки, топор, късове от глинени съдове от епохата на енеолита (каменно-медната епоха) говорят, че пещерата била обитавана от човека (200 000 – 40 000 години преди Христа). Сталактити, сталагмити, сталактони, градени от милиарди капки през хилядите години, са главните колони на тази неръкотворна архитектура. Изворчето се сочи като най-хубавото място в Орлова чука. Както и много други пещери и тук има поверие, че който пие вода от него, може да очаква сбъдване на едно голямо и хубаво желание. Отпътуване към Пазарджик. Пристигане около вечерта.

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен автобус
  • 1 нощувка със закуска в хотел в Добрич
  • 1 нощувка със закуска в хотел в Тутракан
  • Медицинска застраховка
  • Водач от агенцията

Цената не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти
  • Изхранвания извън посочените
  • Разходи от личен характер
  • Доплащане на Медицинска застраховка за лица над 70г.-6 лв.

Разгледай повече