ФОЛКЛОРЕН КОНЦЕРТ НА ИЗГРЯВАЩАТА ИЗПЪЛНИТЕЛКА НА НАРОДНА МУЗИКА-ИВА ГИДИКОВА

ДАТА: 03.10.2022

Отпътуване в 17.00 ч. от спирката до новата Била (старата автогара). Отпътуване за Пловдив-най-старият град в Европа и шестият най-стар град в света. Пристигане близо до един от най-добре запазените антични театри в света и основна туристическа атракции на Пловдив. Свободно време в стария град на града. Начало на фолклорната програма-19.00 часа. След края на програмата отпътуване за Пазарджик.

Детайли за събитието:

Премиера на албума на народната певица Ива Гидикова – „Част от мен”, ще бъде представена пред жителите и гостите на град Пловдив на 3 октомври, Античен театър, от 19:00ч. През 2020 г. излиза първият й двоен солов албум „Част от мен” с 21 песни – 13 Пазарджишки и 8 авторски на фолклорна основа, по музика и текст на самата Ива Гидикова, обработка и аранжимент – Александър Тодоров, а през 2022 г. албума печели първо място в класацията ,,Надпяване” на БНР и програма Христо Ботев, категорията Албум на годината.

Публиката ще има възможността да се наслади на богато орнаментираните и красиви Пазарджишки песни от „бабината ракла”, и новите авторски песни на Ива Гидикова от различни фолклорни области на България, във всяка от които тя влага частица от душата си. Александър Тодоров залага в аранжиментите на по-различни за фолклора музикални похвати и изразни средства, така че всяка да бъде представена според характера й – от фолклорно-битова, през сватбарска до ,,етно”.

В програмата на концерта ще бъдат включени и два нови сингъла – ,,Там…високо” и ,,Люлчина песен”, чрез които певицата ще се покаже в малко по – различна светлина. ,,Там…високо” е емоционален изблик на авторката, провокиран от сближаването с природата в една от най-чистите й същности. Яркото безмензурно встъпление, съпроводено от леко мистична ритмичност, прелива в нежната мелодия на куплета и припева. В интермедията е представена силата на природата, с по-„агресивни“ музикално-изразни средства. Вплитането на характерните фолклорни мотиви през цялата пиеса и съчетанието им с изразни средства от други жанрове, ясно дефинира парчето като ЕТНО-РОК. Достигането на кулминацията в песента, единението с природата; е изразено с дълбоките физически проявления вътре в човека, по време на пътя и пристигането на „върха“! Фолклорното ни многогласно пеене също е вплетено след кулминацията и отвежда към КОДАТА. Завършекът ни връща в мистичното начало на пиесата!

,,Люлчина песен”: Приспивната песен древен начин за предаване на сакрална мъдрост, информация, предания, в нашия случай и молитва. Жанрово едва ли можем да се определи песента, понеже включва характерното българско детско „Люли, люли люлчица“, с припев, наподобяващ „Многолетие“ – вариант на Бортнянски, който е характерен за християнските химни. Инструменталната част не е водеща, а по-скоро съпровождаща. Песента не подчертава някой определен жанр, по-скоро е смесица от такива.

Специални участници ще бъдат: Александър Тодоров (кавал), Маринела Рангелова, Таня Стоева, Цонка Димитрова (беквокали), Иван Георгиев (гайда), Борислав Гълъбов (гъдулка), Ивелин Божанов (тамбура/китара), Явор Куманов (акордеон), Владимир Великов (клавир), Живко Иванов (ударни).

ТОП ЦЕН-38 лв,  включваща:

  • Транспорт с комфортен автобус
  • Билет за мероприятието
  • Водач от агенцията

Условия за резервация:

  • депозит 30% от пакетната цена
  • доплащане – до 7 дни преди отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 17 туристи
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 5 дни преди началната дата.

Разгледай повече