Очарованието на старите на български столици

ПАЗАРДЖИК –АРБАНАСИ-ВЕЛИКО ТЪРНОВО-ТЪРГОВИЩЕ-ШУМЕН-МАДАРСКИ КОННИК-ПЛИСКА-ПРЕСЛАВ-ПАЗАРДЖИК

03 и 05 СЕПТЕМВРИ 2022
3 дни/2 нощувки
Цена: 170 лв на човек

ПЪРВИ ДЕН  Отпътуване от Пазарджик в 6.00 ч. Кратка почивка на прохода Шипка и отпътуване за Велико Търново. Свободно време за разходка в старопрестолния град- столица на второто българско царство. Посещение на хълма Царевец, където са живели царете от Второто българско царство. Обзорната обиколка продължава около 2 ч. с екскурзовод. По желание посещение на църквата Свети Четиридесет мъченици, където е предполагаемият гроб на цар Калоян, църквата Свети Димитър, от където е обявено въстанието на братята Асен и Петър  и музеят на восъчните фигури на българските царе.  Настаняване в хотел. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН   Закуска. Свободно време. Отпътуване за град Търговище. Посещение на  Хаджи Ангеловата къща, в която е подредена етнографска експозиция. Ангел Хаджи Друмев е български търговец, живял през епохата на възраждането. Къщата е била много модерна за времето си- майстори от Трявна я обрисуват и украсяват като представлява двуетажна постройка, с красива украса от дърворезба. Историческият музей се помещава в сградата на старото училище от 1863 г., в което е учителствал Петко Славейков. Свободно време. Отпътуване за Шумен. Посещение на Шуменска крепост. Крепостта е била важна твърдина изиграла значителна роля в българската история. Същата е представена като музей на открито. В резервата е уредена експозиция, в която с оригинални материали е проследена най старата история на гр. Шумен. Посещение на Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“. Намира се на Шуменско плато високо над града.  Открит е през 1981 година.  По художествен начин представя българската история  от 681 година до края на десети век. Посещение на Томбул джамия- един от 100-те национални обекта с оригинална архитектура и стенописи. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН Закуска. Отпътуване за Мадарски конник. Мадарският конник представлява изсечен в скала средновековен барелеф. Обявен е за паметник на световно културно наследство от ЮНЕСКО. Изсечен е на 23 метра височина в отвесна скала. Върху него са изобразени: конник, куче, лъв и орел. Отпътуване за Плиска – първата столица на България и люлката на днешната българска държава. От основаването на българската държава през 681 г. от ханАспарух до 893 г. Плиска е освен столица и един от най-големите и богати градове в Европа и света. Тя е забележителна с архитектурата си, която българите носят от своите предишни поселения. Посещение на музея и архитектурния резерват. Отпътуване за Преслав – известен като средище на духовен и книжовен живот, свързва се със славянската писменост и със Златния век на българите по време на управлението на цар Симеон. Посещение  на  Археологическия музей във Велики Преслав, където се намират шедьоврите на древните майстори – рисувана керамика, накити, оръжия, всички значими паметници от времето на средновековния Преслав, сред които накитите от Преславското златно съкровище, керамичният иконостас от дворцовия манастир, копие на монументалната икона на св. Теодор. Посещение и на Националния историко-археологически резерват Велики Преслав, където са останките на многобройните църкви, манастири, работилници, ателиета и дворци.  Отпътуване за Пазарджик. Пристигане вечерта.

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен автобус
  • 2 нощувки със закуска
  • Медицинска застраховка
  • Водач от агенцията

Цената не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти
  • Изхранвания извън посочените
  • Разходи от личен характер

Условия за резервация:

  • депозит 30% от пакетната цена
  • доплащане – до 7 дни преди отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туристи
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 5 дни преди началната дата

Разгледай повече