Димотика пътят на коприната – ОСМОМАРТЕНСКА ОФЕРТА!

ПАЗАРДЖИК- ДИМОТИКА – СУФЛИ – ИВАЙЛОВГРАД ВИЛА АРМИРА МЕЗЕК – ПАЗАРДЖИК

09 и 10 март 2024 – ПОТВЪРДЕНО С ОГРАНИЧЕНИ МЕСТА!

21-22 септември 2024

Резервирай срещу аванс от 80 лв. до 16.02.2024 г.  за дата 09-10 март и се възползвай от ПРОМО цената – 185 лв.

Редовна цена: 220 лв.

ПЪРВИ ДЕН Отпътуване от Пазарджик в 5.00ч. от спирката до новата Била (старата автогара). Преминаване на КПП Капитан Петко войвода. Отпътуване за град Суфли. Градът е известен с коприната и бубарството си, занаяти, запазили се от времето на Османското робство и до днес. Посещение на Музей на коприната, разкриващ цялостното производство и път на коприната от Китай до Европа. Възможност за закупуване на истинска естествена коприна. Отпътуване за град Димотика (Република Гърция). За Димотика се знае, че е била столица на три империи. През Византийския период трима императори са управлявали в града. Част от Средновековната Византийска крепост и до днес се извисява над града. Димотика също така е бил и български град, превзет от хан Крум, а по-късно утвърден от цар Симеон Велики. След освобождението от Византийско робство, градът отново е завладян от цар Калоян и до падането под Османска робство е български град. Димотика става първата столица на Османската империя в Европа, Одрин е следващата. В началото на 18 век шведският крал Карл XII попада в плен на Османската империя и живее в Димотика под арест. Ето така излиза, че градчето през вековете е било столица на три империи. Пешеходната разходка в града включва посещение на православния храм Света Богородица Елефтеротрия,построен през 1994 г.,наричан още Златната църква, защото целият интериор отвътре е от злато, паметника на Константин Палеолог (последният Византийски император), Голямата джамия на Баязид I Светкавицата- една от най-старите сгради в Османската империя. Разходката минава и през най-стария турски хамам в Европа, наречен още Баните на любовта и въздишките. В Димотика е и подаръкът от шведския крал Карл XII –часовниковата кула от 18 век в знак на благодарност към жителите на града. В Димотика могат да се разгледат и типичните възрожденски къщи от 19 век, а на хълма Кале се намират останките от Средновековния град Дидимотейхон, както и двойната крепост, изградена през 6 век на мястото на древен скален тракийски град, подобен на Перперикон. В града може да се посети и художествената градска галерия с панорамната площадка към нея. Cвободно време за обяд. Отпътуване за Ивайловград и настаняване в хотел. Свободно време. Възможност за посещение на винарска изба и таханджийница. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН Закуска. Отпътуване за вила Армира. Античната Вила Армира представлява внушителен комплекс от жилищни и стопански постройки и се очертава като най-пищната от всички известни ни досега подобни постройки на територията на римска Тракия (1-5 век). Посещение на историческия музей на Ивайловград, включващ отдел археология и етнография. Паскалевата къща е един от най-ярките образци на традиционната градска бубарска къща от 19 век и е обявена за паметник на културата. В нея се помещава етнографската сбирка към музея, която показва бита и поминъка в ивайловградския край през Възраждането. Отпътуване за Мезек. В с. Мезек. се разглежда смятаната за най-голяма и интересна тракийска куполна гробница в Тракия от 6 в. пр.н.е. и добре запазената средновековна крепост Неутзикон, построена към края на ХІ и началото на ХІІ в., по време на управлението на Алексей І Комнин. Тя е известна в българската история с голямото сражение между българи и византийци през 813 г., когато войните на Хан Крум успели да обърнат в бяг неприятеля. Отпътуване за Пазарджик.

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен автобус
  • 1 нощувка със закуска в Ивайловград
  • Медицинска застраховка
  • Водач от агенцията

Цената не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти
  • Изхранвания извън посочените
  • Разходи от личен характер

Доплащания:

  • Доплащане за медицинска застраховка: Лица над 69 год. – 6 лева.

Условия за резервация:

  • депозит 30% от пакетната цена
  • доплащане – до 15 дни преди отпътуване

Необходими документи: валидна лична карта или задграничен паспорт за деца до 18 год., пътуващи сами или с един родител, нотариално заверена декларация от не пътуващия/те родител/и, че разрешават на детето си да напуска границите на Р. България. Няма визови, медицински и санитарни изисквания за посещаваната страна

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туристи
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 5 дни преди началната дата.

Разгледай повече